Seminar: Applications and Interviews to Impress

Description:

This seminar deals with formulating convincing written application documents and also preparing for and dealing with interview questions in English – focussing both on content and on useful formulations. After looking at what belongs to an application in English, the seminar will work through the various sections of a CV or résumé, sample application form questions and how to compose strong letters of application. In the course of this seminar, students‘ individual questions will be dealt with, and students will be given tips on how to make the best use of the space at hand. Strong formulations and „action words“ for all kinds of written application documents will be discussed, and students will be given practice in optimizing the descriptions of their individual experience and qualifications. Preparation for interviews will also be dealt with, as well as mastering interview questions both in terms of content and language, and interview situations can be practised in role-play situations if participants wish. This seminar will be held in English, but questions can also be formulated in German.

Highlights:

• Making the most of application form questions
  • Formulating impressive CVs and mission statements
  • Writing convincing letters and emails of application
  • Optimizing formulations to deal with typical interview questions
  • Preparing for interviews and practising interview situations

Learning Objectives:

• Einen überzeugenden Lebenslauf sowie ein aussagekräftiges Anschreiben für Bewerbungen in englischsprachigen Ländern erstellen
  • Auf Fragen in englischsprachigen Bewerbungsbögen souverän reagieren
  • Sich gezielt auf ein Vorstellungsgespräch auf Englisch vorbereiten.
  • Sprachliche Formulierungen in Bewerbungsunterlagen und Vorstellungsgespräche optimieren.
  • Typische und schwierige Fragen im Vorstellungsgespräch inhaltlich und sprachlich meistern.

When: 10. November 2017, 09.00 – 17.00 Uhr

Were: 5.430

Advisor: Rona McGeoch

Nach langjähriger Erfahrung in Projektmanagement und Leitung von deutsch-englischsprachigen Teams ist Rona McGeoch heute Dozentin an der Hochschule Hof sowie Autorin bei einer der führenden Bildungsverlage Deutschlands. Zudem ist sie langjährig als Trainer, Coach (Verhandlungsführung, Präsentationen, …) und Soft-Skills Berater (Effektiver Stimmeneinsatz, Kommunikationstraining) sowohl an Universitäten als auch für die freie Wirtschaft tätig.

Zur Übersicht weiterer Angebote für das Wintersemester